De Jonkersgilde is een toneelgroep uit Jonkershove, deelgemeente van Houthulst in West-Vlaanderen

We brengen hoofdzakelijk volkstoneel van Vlaamse auteurs

De Jonkersgilde zag in de zomer van 1979 het levenslicht. Tussen pot en pint werd afgesproken om in het voorjaar van 1980 een stuk ten tonele te brengen. Dat gebeurde ook. Meer zelfs... even voor kerstdag stond de toneelgroep, onder vleugels van de "Kulturele Werkgroep Jonkershove", opnieuw op de planken.

Enige tijd later doopte het bestuur de groep om tot "De Jonkersgilde" Jaar na jaar werd dan ook traditioneel de twee weekends voor kerstdag een productie op touw gezet. In 1996 kwam er plots een kink in de kabel. Men zag het niet meer zitten en de vereniging bloedde dood. De jongeren in de groep vonden dat dit niet kon en blaasden de toneelgroep nieuw leven in. Onder impuls van Stefaan Vangheluwe en Sabine Pysson werden nieuwe spelers aangesproken. De nieuwe groep groeide uit tot een moderne toneelvereniging waarbij ieder zijn taak naar behoren invult.

In 2001 werd de vzw De Jonkersgilde geboren.

In 2002, door de afbraak van de parochiezaal in Jonkershove, verhuisde De Jonkersgilde naar de oude cinemazaal Printania in Houthulst. Deze verhuis legde de vereniging geen windeieren.

Vanaf 2006 is het gemeenschapscentrum Dorpshuis in Jonkershove de thuisbasis.

Begin 2008 werd de vzw opgedoekt en werd De Jonkersgilde opnieuw een feitelijke vereniging. Ondertussen speelden we met groot succes op verplaatsing in Houtem bij Veurne. De vertoningen in eigen huis werden opgeschroefd naar  7 speeldagen.

Home Nieuw stuk Historiek Fotoarchief Toneelstukken Contact