2009 Het verloren schaap

Rosalie Klaps, de vrouw van de koster, en Coleta Bellen, de zuster van de pastoor, zijn de klappeien van het kerkplein. Rosalie vindt Fientje, de dochter van cafe Het Keizerinneke, de geschikte partij voor haar zoon Niekske, een verlegen ventje met een klein spraakgebrek. Dat Fientje kennis heeft met Polleke, de zoon van de slager, is voor haar geen bezwaar. Het volstaat de cafebaas en de slager, twee gezworen kameraden, met roddel tegen mekaar in het harnas te jagen, om de relatie tussen de kinderen kapot te maken. Netje, de vrouw van Toontje de schoenlapper, is overleden. Omdat Toontje graag een pint dronk krijgt hij door de klappeien van het plein de schuld van Netjes dood in de schoenen geschoven. De koster is de roddel grondig beu en smeedt een plan om de klappeien een poets te bakken. Spelers: Basiel, de cafebaas - Stef Vancoillie, Dora, zijn vrouw - Colette David, Fientje, hun dochter - Elien Degrave, Pastoor Bellen - Timothy Everaert, Coleta Bellen, zijn zus - Katleen Crombez, Benedictus, de koster - Dre Feys, Rosalie Klaps, zijn vrouw - Sabine Pysson, Niekske, hun zoon - Trygve Willemen, Toontje, de schoenlapper - Freddy Goderis, Toke, zijn dochter - Verena Vangheluwe, Bere, de beenhouwer - Johan Maddelein, Bertha, zijn vrouw - Katte Vancoillie, Feelke, hun zoon - Pieter Desodt, Lappe, de bedelaar - Danny Pieters.

2008 Opa en Pepé

De oude Door Vanachter verschaft in zijn eigen huis onderdak aan zijn zoon, de middelste Door, zijn schoondochter Angèle en zijn kleinkinderen Clairke en de jongste Door. Hij is vaak alleen en klaagt dan zijn nood aan Clara, zijn overleden echtgenote, wiens foto op de kast staat. Wanneer hij luistervink speelt, verneemt hij dat Angèle en Clairke hem het huis uit willen om Pépé, de vader van Angèle, in huis te halen. Pépé komt onverwacht bij Opa op bezoek en heeft helemaal geen oren naar de plannen van zijn dochter. De middelen die beide oudere mensen aanwenden om Opa binnen en Pépé buiten te houden zorgen voor heel wat misverstanden. De middelste Door dreigt hiervan het slachtoffer te worden. Wanneer Tinneke, een geheime dochter van Pépe, die op zoek is naar haar vader, haar opwachting maakt wordt het helemaal te gek. Opa vertelt haar dat hij haar vader is en Tinneke pikt Jean-Polleke in, het lief van Clairke. Eindelijk verschijnt Pépé ten tonele. Alle problemen worden opgelost en alle misverstanden uitgeklaard. Opa is weer alleen en stort zijn hart uit bij Clara. Spelers: Opa – Stef Vancoillie, Angele, zijn schoondochter – Sabine Pysson, Isidoor, zijn zoon – Timothy Everaert, Doorke, zijn kleinzoon – Trygve Willemen, Clairke, zijn kleindochter – Elien Degrave, Pépé, de vader van Angele – Johan Maddelein, Jean-Polleke, de vriend van Clairke – Pieter Desodt, Bebette – Kathleen Crombez, Jeannette – Katte Vancoillie, Tineke – Verena Vangheluwe, Jef, taxichauffeur – Freddy Goderis.

2007 Toneel afgelast

Een van onze vaste medewerkers en speler kwam bij vreselijk ongeval  om het leven. De voorstellingen van Tamme Vandamme werden uit respect afgelast.

2006 De nieuwe euromiljonairs

Is een superrijke suikertante in de familie altijd een zegen? Als je het aan de erfgenamen Fien en Nand vraagt, zullen zij volmondig antwoorden: “neen!”. En met reden. Tante Flo is zo lastig als ze rijk is. Een moeilijk mens in kwadraat. Moeten Fien en Nand haar vertroetelen, of moeten zij haar kordaat aanpakken? Het is een moeilijke keuze voor zus en broer. Maar het vooruitzicht op een dikke erfenis verzacht een deel van de ellende. Het is niet schoon gezegd, maar ze wachten op de laatste adem van tante. Maar dat mens is niet kapot te krijgen. Blijven wachten is dus de boodschap. Als iedereen denkt dat tante zich voortaan behoorlijk zal gedragen, gooit ze haar hele testament overhoop en laat ze een nieuw opstellen. Dit tot ergernis van Fien en Nand, natuurlijk. Wat Fien en Nand eerst niet mochten, zijn ze nu verplicht van te doen: Trouwen! Spelers: Annick Goderis, Koen Heughebaert, Linda Dewilde, Dirk Derycke, Sabine Pysson, Jannick Goderis, Stef Vancoillie, Jean-Pierre Ramboer, Freddy Goderis, Windy Beeckaert en Frans Degryse.Met dit stuk nam vzw De Jonkersgilde deel aan het Gouden Meeuw tornooi. Sabine Pysson en Stef Vancoillie kregen een nominatie en Annick Goderis een eervolle vermelding.

2005 De keukenprinses

Yvonne Bex leeft al jaren een minzaam bestaan. Haar man Fons beriddert zonder tegenwind de financiële situatie in het huishouden en ook bij het nemen van beslissingen staat Yvonne steeds op de tweede rij. Haar enige ontspanning is de vrouwengilde. Yvonne berust in haar lot en lijkt zo ook oud te worden. Door een kleine aanvaring met een hautaine buurvrouw komt daar plots verandering in. Yvonne zint op weerwraak. En die kans krijgt ze als de plaatselijke vrouwengilde onder haar leden een èchte kookwedstrijd organiseert. Eerder toevallig komt Yvonne in de finale. Voor haar is dit dè kans om een bocht te maken in haar eentonig leven en om iedereen aan te tonen dat ze ook een mening heeft.Tijdens de beruchte finale ontpopt Yvonne zich tot een gerenomeerde keukenprinses die niks of niemand uit de weg gaat. Spelers: Sabine Pysson, Koen Heughebaert, Annick Goderis, Jannick Goderis, Freddy Goderis, Linda Dewilde, Anja Vanlerberghe, Jean-Pierre Ramboer, Stef Vancoillie, Dirk Derycke, Belinda Vandaele.

2004 De schone slaper

Na een spelletje biljart komt Juul Van Dort dronken thuis. In een bui van waanzin scheldt hij zijn schoonmama de huid vol, vergeet hij de verjaardag van zijn echtgenote Odette, en dan blijkt nog dat hij op de versiertoer geweest is in een donkere café. Reden genoeg om hem te straffen, vindt Odette. En de straf zal niet mals zijn. Een trip "te voet naar Scherpenheuvel" zal Juul wel op andere gedachten brengen. Dit komt trouwens goed uit voor Odette want nu kan ook zij haar vleugels eens uitslaan en haar chat-vriend uitnodigen. Maar dat is zonder de vader van juul gerekend. Deze kranige tachtiger woont sinds jaar en dag bij hen in, en laat op tijd en stond z'n stem horen. Spelers: Sabine Pysson, Koen Heughebaert, Stef Vancoillie, Linda Dewilde, Windy Beeckaert, Jannick Goderis, Freddy Goderis, Annick Goderis, Frans Degryse, Cliff Vandenberghe, Jean-Pierre Ramboer en Anja Vanlerberghe.

2003 De ezel van Rosse Herman

Bomma Elvira woont samen met haar dochter Jenny en kleindochter Deb. Het leven heeft hen niet het verhoopte geluk gebracht. Elvira werd jaren geleden verlaten door haar man, en om in haar moeders voetsporen te blijven heeft ook dochter Jenny haar man overboord gegooid. Misschien daarom dat ze beiden voor de jonge Deb het allerbeste willen. Deb stelt hen wel veel vragen over haar vader en grootvader, maar dat blijkt een duister potje dat niet erg fris ruikt. Deb hoort gelukkig te zijn nu ze zelf een vriendje heeft. Bomma Elvira heeft nog de pech dat er een bordeel in haar buurt geopend wordt. Ze ligt op de loer met de verrekijker en noteert alle nummerplaten van de klanten. Nog een reden méér om al wat "mannelijk" is te haten. Op de koop toe komt Deb thuis met het nieuws dat ze haar vriendje heeft aangetroffen in de armen van een ander. Dit is het sein voor Bomma Elvira om de aanval in te zetten tegen al wie zich "man" durft te noemen. Zal zij haar oorlog winnen...? Spelers: Sabine Pysson, Linda Dewilde, Annick Goderis, Jannick Goderis, Freddy Goderis, Frans Degryse, Windy Beeckaert, Pascal Vermeersch, Cliff Vandenberghe, Stef Vancoillie, Anja Vanlerberghe.

2002 Kaas met gaatje

Pol en Vital, twee jonge boeren, wonen samen met hun bazige zuster in het ouderlijk huis. Ze genieten van het boerenleven en gaan op tijd en stond een potje stropen. Liever dat nog dan te stoeien met het vrouwvolk dat er over de vloer komt. Tot de buurman hen op een dag komt vragen of zijn minnares een paar dagen op de boerderij mag logeren. Men stemt toe. De sfeer op de boerderij verandert zienderogen. Het vrouwelijk schoon brengt hun hoofden op hol. Door een stevige blunder van Vital drinkt Pol vergif en hij sterft. Maar dan daagt zijn engelbewaarder op. Die brengt Pol weer tot leven op één voorwaarde: dat hij belooft van goede manieren te leren. Spelers: Raf Verpoort, Koen Heughebaert, Sabine Pysson, Linda Dewilde, Frans Degryse, Annick Goderis, Freddy Goderis, Dirk Derycke, Anja Vanlerberghe, Ann Strubbe, Pascal Vermeersch.

2001 De jacht is open

De 86-jarige Willem, een rijke maar nog krasse weduwnaar en vader van drie gehuwde dochters, voelt stilaan z'n einde naderen en maakt de balans op van z'n leven. Een relevante vraag stelt zich op: "houden z'n dochters wel echt van hem?" Soms heeft Willem het vermoeden dat z'n schoonzonen dichter bij hem staan dan z'n bloedeigen dochters die enkel zwichten voor geld en rijkdom. Willem besluit om dit een keertje uit te testen met de hulp van z'n poetsvrouw. De huisarts die Willem dagelijks komt onderzoeken maakt een klein foutje waardoor de hebzuchtige dochters plots geld ruiken en... de jacht is open! Spelers: Raf Verpoort, Sabine Pysson, Frans Degryse, Koen Heughebaert, Annick Goderis, Marc Leeman, Anja Vanlerberghe, An Dupon, Linda Dewilde, Freddy Goderis.

2000 Het zilveren mes

Le couteau d'argent is een stemmig Ardens hotelletje dat bekend staat voor zijn gastronomische diners. Daarom zakken ieder jaar vele Vlamingen voor een weekendje af naar de Ardenne om er van de fijne keuken te genieten. Uitbaters Robert Bossuyt en zijn vrouw Diane zorgen er dan ook voor dat hun etablissement er telkens onberispelijk uitziet. Vlak voordat de gasten arriveren komt meneer Lafontaine, een oud-industrieel die in het hotel verblijft, door spijtige omstandigheden om het leven. De hotelier wil vermijden dat het jaarlijks gastronomisch weekend in het water valt en zorgt er voor dat het lijk verdwijnt. Daarvoor doet hij een beroep op zijn ruwe kok Couvin. Toch krijgt een van de gasten iets in het snotje en wanneer ook de anderen zich gaan moeien gaan de poppen aan het dansen. Spelers: Raf Verpoort, Anja Vanlerberghe, Linda Dewilde, Koen Heughebaert, Sabine Pysson, Kurt Despierre, Frans Degryse, Geert Govaere, Annick Goderis, Dirk Derycke, Riet Geuns, Peter Vermeersch, Pascal Vermeersch en Windy Beeckaert.

Home Nieuw stuk Historiek Fotoarchief Toneelstukken Contact